GezelschapSCHAPGEZEL

Gezelschap SCHAPGEZEL

is een gezelschap dat vertrekt uit een tekst (origineel of bestaand) en van daaruit werkt met gastacteurs om een professioneel repertoire te brengen.

 

Spel & Artistiek Opzet : Charley Pasteleurs

Repertoire

'17 - '18 ... OF WAAROM EEN PAARD PLOTS WEL EETBAAR IS !

Een monoloog. Een pistoolschot weerklinkt in het donker. Een man ligt dodelijk gewond op het podium. Men hoort muziek die in reverse gespeeld wordt. De man komt in slow motion recht en gaat achterwaarts het podium af om zo terug in de tijd te stappen. Zijn enige overgebleven bezit, een valies, brengt hem terug het podium op. We zijn een jaar eerder. Het is nu 1917. Het zal nog ongeveer een jaar duren vooraleer de Groote Oorlog voorbij zal zijn. Doorheen de monoloog vertelt hij zijn laatste jaar van ontberingen tijdens WO 1.‘17-‘18 gaat over een vader die door de oorlog alleen achterblijft. Hij vertelt over het geleden verlies aan familieleden, de bezetting door de Pruisen, de gruwel... aangevuld met het nodige verdriet, diepgang en waarom ook niet met humor. Hij voert dit gesprek met zijn denkbeeldige dochter die hij doorheen de oorlog ook kwijtraakte. Geregeld wordt de monoloog onderbroken door muziek uit die oorlogsjaren. Twee rasmuzikanten hebben 10 liedjes bewerkt en omgezet naar hun eigen stijl. Een percussiegitarist en een 7-snarige bassist brengen dit akoestisch zonder echter de herkenbaarheid van de liedjes te verwaarlozen terwijl doorheen de hele voorstelling beelden van de gruweljaren draaien. Zodoende volgt er een totaalspektakel met tekst, muziek en beeld.”

 

Tekst : Charley Pasteleurs

Acteur : Charley Pasteleurs

Muziek : Fabyan Pasteleurs, Dieter Vermeire

 

Avondvullend voor volwassenen en/of scholen

RUST ROEST

Een meespeeltheater voor kinderen waarin zij interactief door middel van vraag en antwoord meegesleept worden in een ontspannend, komisch en bijwijlen hilarisch toneelstuk.

Ervaring leert dat de kinderen na dit uurtje toneel en door de interactie en het komische nog dagen nagenieten van de voorstelling en dat ze vooral met een blij gezicht en druk napratend de zaal verlaten.

Het stuk is vooral gericht naar kinderen van de lagere school.

Sinds het ontstaan van de voorstelling 'Rust Roest' is het al ± 40 maal gespeeld in verschillende scholen en CC.

 

Koning Roest is het prototype van de vadsige Koning en wil enkel vakantie, rust en slapen. Het volk van Rustland geniet uitermate tot de tweelingzus van Koning Roest er een stokje wil voorsteken.

Prinses Zenuwtrees is de tegenpool van de Koning en zij wil dat het volk meer beweegt, meer sport en vooral meer werkt.

Doordat de Koning zich laat ontvallen dat hij graag een uiltje zou willen vangen om te slapen besluit de Prinses de Koninklijke Uil te stelen zodat de Koning niet meer zou kunnen slapen

en zodanig oververmoeid raakt dat hij niet meer kan regeren en de Prinses uiteindelijk Koningin kan worden.

De Koning is echter wel lui maar niet dom en door allerlei fratsen en grollen zal het de Prinses niet lukken de Koninklijke uil te stelen en zal ook de rust in Rustland weerkeren.

 

Tekst : Charley Pasteleurs

Acteurs : Charley Pasteleurs, Christine De Paepe

 

Interactieve komedie voor de lagere school (tot 4de leerjaar)

APARTIMENT TE UUR.

Een dramedy over integratie.

Een vlaamse 50-er, failliet en werkloos, wordt door geldgebrek verplicht zijn woning te verlaten en beland op straat. Dank zij het toeval vindt hij een achterafkamertje bij een jongere man van Turkse (of Marokaanse) afkomst en neemt daar zijn intrek.

Cultuurverschillen, godsdienst en leeftijd maken het samenleven alles behalve makkelijk. Met de nodige humor en drama zullen de twee mannen mekaar ontdekken en appreciëren in een wereld die ver van hun bed lijkt.

 

Tekst : Charley Pasteleurs

Acteurs : Charley Pasteleurs, ...